TeesT
Contact

Fermentatie cursus

• Wil je zelf voeding fermenteren als een baas?
• Wil je een constante en hoge kwaliteit?
• Wil je te gekke gerechten serveren aan je gasten?
• Wil je de wetenschap achter fermenteren leren kennen?
• Wil je zelf originele ingrediënten fermenteren?
• Wil je je eigen creativiteit gebruiken voor nieuwe recepten?

Welkom, je zit hier goed! Want TeesT verzorgt voor de makers, verkopers en liefhebbers van ècht eten naast cursussen over sushi, sousvide koken, wijn, pizza, pasta, thee, vis vlees, thee, water en zuurdesembrood nu ook een cursus over zelf voedsel fermenteren.

We gaan op de fermentatie-cursus
• Groenten fermenteren zoals zuurkool, cortido, wortels, augurken en kimchi.
• Melk fermenteren tot yoghurt (villi, matsoni) of rauwmelkse karnemelk en roomboter.
• Zelf zuurdesem maken voor zuurdesembrood.
• Bonen fermenteren tot Japanse miso, Indonesische tempeh en Japanse natto.
• Azijn, balsamico en agrodolce maken.
• Zelf gezonde frisdrank fermenteren zoals komboecha en kefir.
• Vlees fermenteren tot gedroogde worst (die je ook zelf gaat maken).

Waarom een fermentatiecursus?
Ons doel is om Nederlandse (hobby)koks meer kennis en kunde bij te brengen over fermenteren. Er is wel wat basisinformatie over fermentatie beschikbaar, maar dat is lang niet altijd praktische kennis. Bovendien spreken veel bronnen elkaar tegen en weet je niet altijd waar zelf gefermenteerd voedsel aan moet voldoen. Maar ontspan! Juist daarom een begrijpelijk en kloppend verhaal voor je samengesteld.. Je leert het fermentatieproces beheersen want je wilt een hoge en constante kwaliteit. Daarnaast adviseren we over voedselveiligheid in restaurants. We vinden het belangrijk dat je veilig en smaakvol leert fermenteren.

Jullie fermenteer-docent
Fermenteren kun je leren, en wel van fermentatie-specialist Meneer Wateetons. In culinaire kringen is hij beroemd als kookboekenschrijver van standaardwerken als "Over Worst", "Over Rook", "Over Drank" en het fermentatieboek: "Over Rot". Hij is geen kok, maar wel gepromoveerd wetenschapper. Een gedegen wetenschappelijke onderbouwing van het fermenteren zit dus wel goed. Meneer is rap van tong, snel van geest en liefhebber van droge humor. Hij wil z'n enorme kennis van micro-organismen graag delen met jou. Cursusleider is kok en vinoloog Robert Verweij van TeesT. Hij wil als kok en kookliefhebber zelf ook altijd meer leren, net als jij.

Voor wie is de cursus?
Iedereen kan meedoen aan de cursus fermenteren, dus jij ook! De inhoud van de fermentatiecursus is gericht op (semi-)professionals in food: professionele (chef)koks, F&B managers en journalisten. Maar iedereen die gewoon meer wil leren over voedsel fermenteren is welkom, zoals hobbykoks en foodies. Een vooropleiding is niet nodig want iedereen kan meedoen. Na de cursus fermenteren ontvangt men een classy getuigschrift voor boven het bed. En je kunt fermenteren als de chefkok van een sterrenrestaurant... Wacht daarom niet te lang met inschrijven want de cursus zit vaak al vroeg vol.

Waarom ga je de cursus fermenteren volgen bij Meneer Wateetons?
• Onze cursisten geven ons 4,9 sterren op Facebook.
• Je groeit door in je hobby of vak.
• Je leert nog beter zelf fermenteren.
• Als kok jezelf onderscheiden met vernieuwende gerechten.
• Meneer Wateetons is de fermentatie-autoriteit van Nederland.
• Gegarandeerd de snelste manier om veel te leren over fermenteren.
• Landelijke locatie naast de A10 bij Amsterdam met gratis parkeren.
• Al honderden tevreden cursisten gingen je voor.

Waarover gaat de cursus fermenteren?
Cultuur: welke bekende voedingsproducten zijn gefermenteerd?
Theorie: hoe kun je smakelijk en veilig voedsel fermenteren?
Micro-organismen: het verschil tussen, en de inzet van melkzuurbacteriën, azijnzuurbacteriën, enzymen, gisten en schimmels.
Technieken: vloeistof, temperatuur, zuurstof, zuur en zout.
Hardware: thermometers, ph-meters, watersloten.
Veel voorkomende uitdagingen & oplossingen bij voedsel fermenteren.

Wat ga je leren?
De kern van de fermentatiecursus is goed, veilig en smakelijk voedsel fermenteren. Maar we maken het ook commercieel inzetbaar: welke gefermenteerde gerechten kun je veilig inzetten in een restaurant of cateringbedrijf? Er is veel aandacht voor de theorie, zodat je snapt wat je doet en met de opgedane kennis zelf in je restaurant of gewoon thuis aan de slag kunt. Uiteraard delen we ook de fermentatie-recepten voor bijvoorbeeld kimchi. Na de eerste cursusdag ga je zelf aan de slag met fermenteren zodat we op cursusdag twee de eerste resultaten van het fermenteren al kunnen proeven en vergelijken. We hebben alvast wat praktische fermentatie-tips op een rij gezet voor je! Je leert Fermenteren met de F van Fantastisch. Je gaat dus geen recepten leren, maar een techniek. Daarmee kun je alle recepten ter wereld goed maken en aanpassen. Zie je jezelf al die te gekke fermentaties uitvoeren en serveren aan je gasten?

Quotes van cursisten
"Hier gaan we zeker mee aan de slag in ons restaurant." (chef-kok)
"Met zelf gefermenteerde producten kun je je echt onderscheiden!" (cateraar)
"Eerst vond ik het eng, maar nu heb ik de tools om veilig te fermenteren" (hobby-kok)
"Als je dit onder de knie hebt, kun je ècht koken" (leerling-kok)

Hoe lang duurt de cursus?
De fermenteer-cursus is twee dagen van 09:30 tot 15:00.

Fermentatiecursus data najaar 2017
3 oktober & 31 oktober (vol, wachtlijst)

Fermentatiecursus data voorjaar 2018
9 & 23 januari (nu nog plek)

Waar is de cursus fermenteren?

De cursus zelf fermenteren vindt plaats in Boergondineren te Amsterdam.
Deze landelijk gelegen kookboerderij ligt onverwacht toch vlakbij de A10.
Boergondineren, Liergouw 78a, Amsterdam. Meer info

Wat krijg je allemaal en wat kost het?
• 2 dagen professionele fermentatiecursus van een wetenschapper
• 2 x lunch van Bourgondineren (vooral biologisch en huisgemaakt)
• Alle lesmaterialen, waaronder wat kleine fermentatie-hardware
• Alle consumpties gedurende 2 dagen
• Zelf gefermenteerde producten voor thuis
• Het getuigschrift voor...
€ 250 exclusief btw (bedrijven, als investering in je collega's)
€ 291,25 inclusief btw (particulieren, als investering in jezelf)
Vind je dat redelijk?

Heb je vragen?
Bel, app of mail me via de contactpagina.

Wil je meedoen?
Wil je meer weten over fermenteren en zeker weten dat er een plekje voor je is op de fermentatiecursus? Het aantal deelnemers is beperkt, wacht daarom niet te lang en schrijf je hieronder in. Dat is makkelijk en snel. Uitschrijven kan natuurlijk ook, tot twee weken van tevoren is dat helemaal gratis.

JA, IK DOE MEE MET DE CURSUS FERMENTEREN


TeesT = méér weten, méér kunnen, méér doen.



Veel gestelde vragen:
Welk voedsel gaan we zelf fermenteren op de fermentatie-cursus?
Is zelf thuis fermenteren veilig?
Welk voedsel is er allemaal gefermenteerd?
Kan ik deze cursus kado geven?