Vleescursus met slager Erik Waagmeester

Locatie
De vleescursus vindt plaats bij Kraan Vlees te Utrecht & AGA Living Center te Zaandam.
Meer info en adressen

 

Vleescursus data 2018
7 & 21 juni (Zaandam)
1 & 8 november (Utrecht)

Jullie vleesdocent
De bekende Amsterdamse slager Erik Waagmeester volgde de slagersvakschool, waarna een ‘werkplek’ bij Slagerij De Wit in Amsterdam volgde. Hier werd Erik verliefd op het slagersvak en na 18 jaar nam hij Slagerij De Wit over. Erik weet precies waar zijn vlees vandaan komt en kan daardoor kwaliteit garanderen. Hij gaat op bezoek bij de boer waar hij bijvoorbeeld zelf de koeien uitkiest, deze komen uitsluitend uit Noord-Holland. De dieren verwerkt hij dan ook van kop tot staart.

Vleesheld Erik Waagmeester levert zijn worst, ham, paté en vlees aan (top)restaurants en speciaalzaken in Amsterdam en omstreken. Zijn prijswinnende worsten, vooral de echt Amsterdamse (gerookte) ossenworst, zijn legendarisch. Het goede nieuws: graag deelt hij z'n enorme vleeskennis met jou! Cursusleider en chefkok is Robert Verweij van TeesT.

Doelgroep
Iedereen kan meedoen, ook particulieren! De inhoud is gericht op koks, slagers, thuiskoks, barbecue-fanaten, vleesliefhebbers, foodies, leerling-koks en vleesverkopend personeel. Een vooropleiding is niet nodig, enige ervaring met vlees is handig maar niet verplicht. Na volledige aanwezigheid ontvangt men een funky getuigschrift.

Programma
Technische delen verwerken
Demo varken/rund/lam uitbenen
Werken met vlees
Warenkennis & kwaliteitskenmerken
Garing van vlees

Wat ga je leren?
De lesstof bestaat uit kennis en kunde. Kennis over bijvoorbeeld vleesrassen, herkomst en technische delen is onmisbaar voor iedereen die met vlees werkt. Wat is het verschil tussen Nederlands en Iers rundvlees? Waarom loopt gehakt soms leeg in de pan? Hoe kun je een sukade bakken als biefstuk? Waar zit de zwezerik bij lam of kalf? We hebben alvast wat praktische vleestips op een rijtje gezet zoals tips over sousvide koken!

Na de cursus kunnen de deelnemers dus ook zelf kwaliteit herkennen, vlees schoonmaken en de (bereidings)kenmerken noemen. Uiteraard bespreken we ook de smaak, het garen en de culinaire inzetbaarheid van het vlees. Het is geen kookcursus met vleesrecepten: we hebben het over gaartemperatuur en gaartijden, over grillen of stoven. Je kunt vlees dus veel beter bereiden na de cursus, omdat je er meer kennis van hebt. Rundvlees, varkensvlees, lamsvlees en een beetje orgaanvlees komen aan bod. 

Hoe lang is de vleescursus?
De cursus over vlees beslaat 2 donderdagen van 09:30 tot 15:30. De lunch is eenvoudig doch voedzaam met uiteraard het besproken vlees. Vaak is dat steak tartare van bijvoorbeeld bavette met daarna ribeye van de Big Green Egg (Utrecht) of AGA Cooker (Zaandam). Denk bij dag 2 aan krokant buikspek met huisgemaakte kimchi of de huisgemaakte boudin noir van Erik Waagmeester. Maar soms ook iets anders in die geest. Het minimum aantal deelnemers is 14, het maximum is 18.

Je krijgt...
• 2 dagen vleescursus van de beste slager van Amsterdam
• 2 x 2 gangen carnivore lunch
• Alle consumpties in de 2 dagen (fris/koffie/thee)
• Vlees voor thuis, winkelwaarde circa 60 euro
• De reader in PDF over vlees garen (pan, barbecue, sousvide)
• Het getuigschrift voor...
295 euro exclusief btw (bedrijven)
330 euro inclusief btw (particulieren)
Vind je dat redelijk?

Quotes van cursisten
Al honderden (hobby)koks hebben zeer veel geleerd van slager Erik Waagmeester, enkele quotes:
"Als kok kun je vlees beter bereiden als je er meer vanaf weet."
"Nu heb ik een heleboel lastige vragen voor m'n slager..."
"Met die onbekende vleesdelen kunnen we origineel zijn en geld verdienen!"

Vragen?
Bel, app of mail me via de contactpagina.

Checken!
Onze nieuwe cursus vlees bereiden.

Inschrijven
Wil je zeker weten dat er plaats voor je is op de vleescursus?
Wacht niet te lang en schrijf je hier in. Dat is makkelijk en snel.
Uitschrijven kan natuurlijk ook.

Tot ziens op de vleescursus!

 



Veel gestelde vragen:
Kan ik deze cursus kado geven?
Wat is het verschil tussen de vleescursus en cursus vlees bereiden?