TeesT
Contact

Wijn en spijs cursus te Beverwijk

Wijn en spijs combineren is tegenwoordig verplicht aan tafel. Zomaar een goede wijn schenken, dat is er niet meer bij. Nagedacht zal er worden, over smaakgehalte en zuren. Over mondgevoel en houtrijping. Dit is uiteraard een wat overtrokken beeld, maar als gastheer, gastronoom of thuiskok zul je toch wijn en spijs op elkaar aan moeten laten sluiten. Of je nu het gerecht tegen de wijn aan kookt, of de juiste wijn bij het gerecht zoekt. We hebben alvast wat praktische wijn-spijs tips op een rijtje gezet!

Doelgroep
Koks, chefkoks, vinologen, sommeliers, bediening, zwarte brigade, thuiskoks en wijn en spijs-liefhebbers. Enige basiskennis over gerechten en wijn is aangeraden.
 
Programma 
Dag 1: hoe zijn gerechten opgebouwd, training in blind proeven en ruiken.
Dag 2: hoe komen wijnen aan hun smaak, wijnproeverij in wijnstijlen.
Dag 3: de methode van Peter Klosse met aansluitende kaas en wijn proeverij.
Dag 4: culinaire inspiratie, hoe bouw je nieuwe menu's en gerechten op.
Dag 5: praktijklunch: presentatie driegangenmenu en 1 gerecht + begeleiding daarvan.
Programma onder voorbehoud

Inhoud  
Wijn en spijs combineren kun je niet uit een boekje. Dan blijf je vaak hangen op het niveau van achterhaalde clichés zoals “wat uit dezelfde streek komt past altijd goed bij elkaar” of “lamvlees met Bordeaux”. Echt goed wijn en spijs combineren gaat om nuances. We zoeken dus geen wijn bij biefstuk met rode-wijn-saus, maar we gaan kijken of de saus op basis van roux, room of reductie is. Je leert niet alleen de juiste wijn bij het gerecht te vinden, maar ook om een gerecht tegen de wijn aan te koken. We gaan dieper in op wat smaak eigenlijk is en hoe je smaak kunt beïnvloeden. Ook besteden we aandacht aan culinaire inspiratie: hoe kom je tot eigen, goed uitgewerkte creaties waarmee je jezelf onderscheid?

Leermiddelen
Het Nieuwe Proefboek, Peter Klosse (zelf aan te schaffen voor aanvang van de cursus)
 
Duur
De wijn-spijs-cursus zal 4 dagen beslaan van 19.00 tot 22.00 + 1 praktijklunch van 12.30 tot circa 15.00. De gastronomie cursus zal gaan plaatsvinden in het voorjaar en in het najaar. Wanneer een cursus volgeboekt is, zullen nieuwe data worden gepland. Het maximum aantal deelnemers is 14.

Docent
De lessen worden verzorgd door kok/vinoloog Robert Verweij.
 
Lokatie
De wijn-spijs-cursus zal plaats vinden in Culinair Centrum Beverwijk.

Quotes
Al honderden cursisten hebben geleerd wijn en spijs te combineren bij TeesT, enkele citaten:
"Die onzin over wijn en gerechten uit dezelfde streek moet nu eens afgelopen zijn."
"Wat heb ik veel geleerd over smaak, bijvoorbeeld dat smaak helemaal niet persoonlijk is."
"De boekjes en lijstjes gaan de deur uit, vanaf nu gaan we technisch proeven wat goed bij elkaar past."
"Er zijn geen heilige huisjes meer over."

Kosten
€ 395  (vrijgesteld van btw)

Cursus wijn & spijs combineren voorjaar 2018
Meer info volgt

Vragen?
Bel, app of mail me gewoon even via de contactpagina.

Inschrijven
Wil je zeker weten dat er plaats voor je is op de wijn & spijs cursus?
Wacht niet te lang en schrijf je hier in. Dat is makkelijk en snel.
Uitschrijven is natuurlijk ook mogelijk.

Tot ziens op de wijn-spijs-cursus!