TeesT op Facebook TeesT op Youtube Teest op Twitter


Cursus Italiaanse verse pasta maken & Italiaans koken

Verse pasta is meer dan een gerecht: verse pasta is cultuur! Naast de bekende soorten uit de pastamachine (spaghetti, fettuccine, linguine, pappardelle) gaan we ook zelf pasta maken met de hand, dus zonder pastamachine. Farfalle, garganelli, cavatelli, fusilli calabresi en orecchiette pugliesi, noem maar op. Ook gnocchi di patate, gnocchi sardi en gevulde pasta's komen aan bod zoals ravioli en tortellini.

Doelgroep
Iedereen kan meedoen, ook particulieren! De inhoud is gericht op koks, ondernemers, horecapersoneel, hobbykoks, culinaire schrijvers, detailhandel en foodies. Particulieren zijn dus ook welkom. We hebben alvast wat praktische tips voor jullie op een rijtje gezet!
 
Doel
Het doel van de pastacursus is de theoretische en praktische kennis van pasta te vergroten. De opgedane kennis en kunde is de volgende dag in te zetten in de praktijksituatie van de cursist. Dat kan zijn in de privésituatie maar ook in restaurants kun je als kok scoren door verse en unieke pasta te maken. Na de pastacursus ben je een echte pasta-kenner. Want als je denkt dat je pasta maken onder de knie hebt na 6 of 7 keer fettucine draaien: think again!

Docent
Giovanni Don Anselmo D'Apice is kok, culinair journalist en ondernemer. Giovanni komt uit het pasta-hart van Italië en dus de wereld: Gragnano in de provincie Napels. Deze Citta della Pasta heeft de eerste pasta IGP ter wereld: IGP Pasta di Gragnano. Giovanni is ambassadeur van echt Italiaans eten en pasta in het bijzonder.

Inhoud
Achtergronden & geschiedenis van pasta
De Italiaanse eetcultuur & culturele verschillen binnen Italië
Vers pastadeeg maken en bewaren
Welke pasta maak je met ei en welke met water?
Verse pasta maken met de pastamachine of met de hand
Bloemsoorten: 00 bloem, grano duro en tenero, rimacinata, durum, semolina
Droge pasta van Gragnano IGP
Pasta koken als een Italiaanse kok
Pasta vormen in combinatie met de verschillende sauzen
De technische kant: gluten, zetmeel, wateropname, etc.
Wijn/spijs combinaties met pasta

Pasta recepten
Hoewel de nadruk ligt op pasta, besteden we natuurlijk aandacht aan de klassieke pasta recepten zoals al Pomodoro, Carbonara, Vongole, Puttanesca, Arrabiata, Norma, Pesto alla Genovese, Aglio Olio e Peperoncino en Ragù.
 
Hardware
Verse pasta draaien met de pastamachine
Mesjes, planken, rollers en hun onderhoud
Keukenmachines en hulpstukken
Het waanzinnige gnocchi/garganelli plankje
Pasta koken met de snelkookpan en de oven

Quotes van cursisten
"188 soorten pasta in de reader, dat is best veel."
"Tussen Nederlandse snelklaarpasta en Italiaanse handgemaakte pasta zit een wereld van verschil."
"Dat je pasta met een paar tips van de meester al zoveel beter wordt, te gek!"
"De pasta-recepten zijn heel makkelijk als je ze 2 keer gemaakt hebt."
"Wat gaaf dat iedere Italiaanse streek weer z'n eigen vormen en smaken heeft."
"Pastasaus is eigenlijk een paar top-ingrediënten in een pan. Verse pasta erbij: klaar!"

Locatie

Kookstudio IJsselstein (2 minuten van de A2)
Kamerlingh Onneslaan 21
3401 MZ IJsselstein
www.kookstudioijsselstein.nl


Cursusdata & tijden 2016
6 juni (vol, wachtlijst mogelijk)
15 september (gaat door, nog enkele plekken)
De pastacursus is één dag van 10:00 van 17:00.

Kosten
€ 99 excl. 21% btw

Vragen?
Bel, app of mail me gewoon even via de contactpagina.

Inschrijven
Wil je zeker weten dat er plaats voor je is op de cursus pasta maken?
Wacht niet te lang (de cursus zit vaak al vroeg vol) dus schrijf je hier in. Dat is makkelijk en snel.
Uitschrijven is natuurlijk ook mogelijk.
 
Tot ziens op de pastacursus!




Veel gestelde vragen:
Welke spullen heb ik nodig om zelf pasta te maken?
Krijgen we de recepten van de pasta mee naar huis?
Heeft Giovanni don Anselmo d'Apice een pasta-restaurant??