Kaas en wijn agenda
7 okt, 4, 18 nov & 25 nov (examen 13 jan ’25)
Uitverkocht!
17 okt, 14 & 28 nov, 12 dec 2024
Uitverkocht!
25 oktober, 8 & 22 november 2024
Uitverkocht!
10 december 2024 – Avond editie
Gaat door, laatste plekken!
24 en 31 mrt, 7 en 14 april 2025 (examen 19 mei)
DUIZENDEN CURSISTEN GINGEN JE VOOR
92 pagina's met Robert's recepten, geheimen, tips & tricks uit de kookcursussen en wijncursussen.
Column Robert Verweij: “Restaurant Fromage”
Ben jij een echte kaas- en wijn liefhebber? En ben je gek op lekker tafelen met je familie en vrienden? Maar zou je de kaas en wijn combinaties beter op elkaar aan willen laten sluiten? Of wil je gewoon meer van kaas weten? Wij begrijpen het en we gaan je helpen!
Laatst had ik een droom, meer een dagdroom eigenlijk. Over een knus restaurant dat buitensporig veel aandacht aan kaas besteedt. Korte namen zijn in, dus laten we het for the time being maar restaurant “Fromage” noemen.
In dit imaginaire etablissement worden de kazen altijd mooi rijp gepresenteerd. Dit komt door goed contact met de leverancier en natuurlijk de eigen affinage-ruimte. De serveertemperatuur van ongeveer 18 ºC zorgt ervoor dat alle smaken goed tot hun recht komen. Er wordt vooral gewerkt met rauwmelks en biologisch. De kaas wordt in z’n waarde gelaten. Confitures, geleitjes, chutneys en andere jam-achtigen worden tot een minimum beperkt omdat ze vaak ruzie maken met de wijn. Alleen zeer klassieke of heel funky combinaties worden getolereerd, maar dan worden de condimenten wel tegen de geplande wijn “aangekookt”. Op het bord alleen een plukje licht aangemaakte sla om te verfrissen.
De tijd van het obligate glas Port met 6 totaal verschillende kazen ligt gelukkig al een tijd achter ons. Voor kaas en wijn krijg je bij Fromage een speciale kaart. Kaasfanaten kiezen flights van 2 kazen van 1 familie zoals 2 roodflora’s of 2 witschimmels. De in leer gebonden kaart vermeldt dan de passende wijn die per proef- half of heel glas te krijgen is. Wijngekken zoeken hun favoriete wijn uit, waarbij ze een flight van 2 totaal verschillende kazen krijgen. Liefhebbers bestellen 1 flight: heerlijk als tussengerechtje na het pièce. Lekkerbekken gaan helemaal los met 4 flights en 4 proefglazen.
Er wordt elke dag op los geproefd, dat spreekt voor zich. Door de fromagier en sommelier natuurlijk, maar ook door de leerlingen. Kazen veranderen voortdurend door rijping, maar ook door wisseling van de seizoenen. Dus verandert de wijn-kaas combinatie mee. Volkswijsheden als “kaas en wijn uit dezelfde streek zijn altijd een goede combi” zijn hier door het proeven al lang onderuit gehaald.
Ik ontwijk nog net op tijd een auto die invoegt. Z’n haast geef ik de schuld, maar die ligt eigenlijk bij de kaas. Welke gastro-kazen stonden er op die kaart? Het stoplicht geeft weer kaarslicht, Radio 538 wordt ge-crossfade naar de jazzy klanken bij de open haard. Welke flights nemen we?
We beginnen rustig met de kaasflight “Montbéliard”, vernoemd naar het runderras dat de geconcentreerde melk voor beide genotsmiddelen levert. Wilde Weide van de Zwanburgerpolder: complex en notig met een wel heel lange nasmaak. Comté Alpage uit de Jura: kruidig, fruitig en elegant. Dit type kazen wordt vaak weggevaagd door krachtig rood, zonde! Wij beginnen ermee, begeleidt door een ingetogen witte Maçon. Laat de kaas maar de hoofdrol spelen.
Topdocenten
Effectiviteit
Exponentiële groei
Skills verbeteren
Toepasbaarheid
De flight met Pineau des Charentes is next. Officieel misschien geen wijn, maar wel een smakelijke begeleider van de rijpe St. Maure en Boeren-Leidse. De eerste, een lactisch gestremde geitenkaas, trekt je smaakpapillen zover open dat ie ook verderop in een kaasplateau heel goed mee kan. De komijn van de Leidse sluit perfect aan op de rijpheid van de Cognac in de Pineau. De drogende structuur van deze magere kaas doet het goed bij de pittige 18% alcohol.
M’n zoetekauwende tafelgenote poldert er een lichte Sauternes achteraan. Erbij Lady’s Blue, de blauwe geit die recent werd uitgeroepen tot “Lekkerste Kaas van Nederland”. Smelt heerlijk romig weg en laat notige botertonen achter. Perfecte balans tussen de vele smaken. Daar overheen het vineuze rijp-gele fruit met aromatische citroen. Daarna weer een klassieker: Roquefort. Combineert ook prachtig met de botrytis van de Sauternes en heeft precies evenveel smaak. De tegenstellingen notig-fruitig en zoet-zout zorgen voor orale en nasale spanning. Blije gezichten. Laten we de boekjes die bij dit charmante blauw Port aanbevelen ritueel verbranden.
Restaurant Fromage bestaat helaas niet, maar het is geen utopie. Er zijn een heleboel zaken waar je met volle teugen van kaas kunt genieten. Waar oprechte aandacht is voor kaas en wijn. Waar bewust geproefd wordt, zonder automatische piloot. Ga naar die zaken. Koester ze. Eet hun kaas. Vertel het verder. Geniet!
Alle cursussen die ik bij Robert gedaan heb zijn top.
Doen!
Na de broodcursus ook de fermentatiecursus gedaan. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik genoten heb. Inspiratie, leerzaam, vakkundig en gezellig. Een aanrader!
Inspirerende cursus! Ik heb aardig wat ervaring met het maken van pasta en het koken van risotto, maar ik heb van de cursus veel meer geleerd dan verwacht.
Superleuke cursus en lekker veel info om na te lezen. Een mooie investering in mezelf!
De cursussen zijn goed verzorgd, op niveau maar ook toegankelijk. Opgewekt gebracht door de enthousiaste docenten.
Hulde Robert!
Pas heb ik de samen met m'n moeder de theecursus gevolgd. Leerzaam en supergezellig! Mariëlla Erkens en Robert Verweij zijn TOP!
Met veel plezierl diverse cursussen gevolgd bij TeesT. Pizza, brood, vlees, pasta en sushi. Altijd verzorgd door een "vakidioot" met humor, waardoor de cursussen behalve zeer leerzaam ook mega leuk zijn. Aanrader!
Al twee keer een cursus gevolgd! Leuk en leerzaam met humor en de beste begeleiders op hun vakgebied!
MEEDOEN = MEER VAN KAAS EN WIJN GENIETEN
Wat kun je na de gezellige kaas en wijn proeverij?
√ Je kunt goede combinaties maken doordat je begrijpt wat er gebeurt
√ Je begrijpt welke combinaties wel werken en welke niet
√ Je kunt een kloppend kaasplateau maken met de juiste volgorde
√ Je leert interessante nieuwe kazen en wijnen kennen
√ Je begrijpt waarom Port en rode wijn vaak niet zo’n goede keus zijn bij kaas
√ Gasten verwennen met kloppende kaas/wijn combinaties op hoog niveau
Links met meer info over kaas en wijn
Hoe kun je wijn en kaas combineren?
Wijn en spijs tips: kaas combineren met wijn
Workshop kaas & wijn combineren met chef-kok
17 tips voor een geslaagd kaasplateau
Kaasproductie: geschiedenis en de plaats
4 dagen kaas en wijn cursus met Betty Koster
Het kaas & wijn proefformulier
Hoe werkt kaas serveren en het kaasplateau?
Hoe kun je beter kaas kopen, snijden & bewaren
4 avonden wijn en spijs cursus met vinoloog
Kaasproductie: het vee en het voer
Bacteriën en schimmels bij kaas
In de kaasmakerij: kaas maken
Column: “Restaurant Fromage”
Het kaas woordenboek
Kaas: korst en rijping
Kazen per land
MEEDOEN = ALTIJD PERFECTE COMBINATIES