Sushi rijst koken: het ultieme recept
Sushi rijst recept & sushi rijst koken
Het sushirijst recept van Arjan Siemerink (Yama Foods & De Librije)
Sushirijst kan op vele manieren bereid worden. Dit hangt af van het soort rijst (oude of nieuwe oogst) en of men beschikt over de juiste rijststomer. Ook het zuurgehalte kan naar smaak variëren. Op de verpakking van de Nishiki rijst staat dat deze niet gewassen hoeft te worden. Wij vinden dat het beter is de rijst wel te wassen tot het water niet meer troebel is. Laat de rijst vervolgens uitlekken in een vergiet.
Verhouding sushirijst en water
Normaliter is de verhouding rijst tot water 1 op 1,2 maar dit kan ook 1 op 1 zijn. Tevens zal voor een goed eindresultaat een rijstkoker gebruikt moeten worden. Zodra de sushirijst gekookt is, zal deze zeker zo’n 15 minuten na moeten stomen in de rijstkoker. Het deksel moet erop blijven.
Sushirijst op smaak maken
De dosering van sushi su azijn op een kilo rijst bedraagt 200 à 300 ml. Let wel dat dit naar smaak kan variëren en dat de rijst goed doch voorzichtig met de azijn gemengd moet worden.
• 1 liter Itamea sushirijst
• 1,15 liter water (afhankelijk van de rijst)
• 200 ml Uchibouri sushi azijn
• Stukje kombukelp
• Was de sushirijst goed 10 minuten onder stromend water tot het zetmeel er af is.
• Laat de sushirijst 10 à 15 minuten weken in water.
• Laat de sushirijst 10 minuten uitlekken op een vergiet.
• Doe de sushirijst en kombu in een rijstkoker en voeg exact de juiste hoeveelheid water toe.
• Sluit de rijstkoker en stoom de rijst circa 40 minuten.
• Open de rijstkoker en doe de rijst over in een hangiri (of kom) en verwijder de kombu.
• Laat de sushirijst uitdampen en sprenkel er de sushisu over, meng zeer goed.
• Laat de sushirijst verder afkoelen en verwerk bij circa 30 graden.
Wil je meer leren over zelf verse sushi maken?
Kom naar de sushicursus!