Basics: wat is vlees & waarom eten we vlees?

Wat is vlees & waarom eten we vlees?

Meer leren over vlees?
Cursus vlees bereiden: 3 dagen te Utrecht
Vleescursus: 2 dagen te Utrecht door topslager

Waarom eten we vlees en wat is vlees?
Het beroep dat bekend staat als het oudste beroep ter wereld is dat niet. Het oudste beroep ter wereld is kok. Door het garen van ons voedsel werden we immers pas mensen, doceert hoogleraar Richard Wrangham aan Harvard. Er zijn immers geen dieren die koken.

Het is een theorie, maar koken en vuur maken is het verschil tussen mens en dier. Toen we zo’n 400.000 jaar geleden het vuur leerden beheersen gingen we ineens gezellig samen eten en werden we veel socialer. We verloren het meeste van ons haar, leerden praten, samenwerken en gingen dus samen dieren vangen. Omdat we die net als onze samengesprokkelde knollen gaarden boven (of onder!) het vuur werden ze veel lichter verteerbaar. Onze darmen werden korter en onze hersens groter.

We hielden ook veel tijd over omdat we 5 à 6 uur per dag zouden moeten kauwen als we alles rauw zouden eten. Gegaard voedsel verteert ook veel sneller en effectiever en dat gaat ten kost van minder energie. Waarom denk je dat mensen uit de Raw Food-beweging zo mager zijn? Naast essentiële voedingstoffen missen ze ook gewoon de tijd om alles te kauwen en te verteren.

We houden dus van bereid eten. Fermenteren, snijden en vooral garen is een vorm van “voorverteren” wat ons veel energie scheelt. Daarom vinden we aangemaakte steak tartare lekkerder dan een hele rauwe biefstuk: het is zachter en voelt makkelijker te verteren. Stiekem vinden we voorgesneden èn gebakken vlees ook weer heerlijk: zie de hamburger.

Mensen zijn eigenlijk niet gebouwd voor rauw vlees. Het gaat binnen een half uur van maag naar darm. Bij een kat zit vlees 6 uur in de maag en gaat dan pas naar de darm. We verteren rauw vlees dus maar voor een klein deel. Een pleidooi voor het steak tartare-dieet dus.

Cijfers over vlees
We eten in Nederland zo’n 85 kilo vlees, dat is bovengemiddeld. De top 3 bestaat u Australië (111 kilo) Nieuw-Zeeland (106 kilo) en Oostenrijk (102 kilo). Onderaan bungelen Indonesië (11 kilo) en India (4 kilo). We houden wereldwijd zo’n 75 miljard dieren voor vlees en producten, best veel!

Alle door mensen gehouden dieren wegen bij elkaar zo’n 700 miljoen ton. Alle wilde dieren wegen bij elkaar zo’n 100 miljoen ton. Er zijn dus grofweg 7 x meer dieren voor mensen dan in het wild. Disclaimer: de cijfers komen van internet, we hebben het niet nagewogen.

Leesvoer over vlees
Grote stukken vlees bakken
Vlees kopen & kwaliteit
Rundvlees, varkensvlees en lamsvlees
Slowcooking: stoven, smoren & konfijten
Vlees bakken
Vlees barbecueën
Vlees lijmen
Sousvide koken
Hoe maak je suddervlees of draadjesvlees?
Gerechten met rauw vlees
De 6 meest gestelde vragen over biefstuk bakken

Meer leren over vlees?
3 dagen cursus over vlees bakken en braden voor koks te Utrecht
2 dagen vleescursus te Utrecht door topslager Erik Waagmeester

Cursusdata

CULINAIRE TOP DOCENTEN

Onze culinaire docenten zijn stuk voor stuk toppers op hun vakgebied. Vakidioten met bergen kennis en een aanstekelijk enthousiasme van wie je echt beter gaat leren koken. We zijn trots op ons culinaire team want ons team is de basis van ons succes. Samen hebben we duizenden (hobby)koks beter leren koken. Uiteraard delen we zoveel mogelijk recepten, kooktechnieken & video met jou!
TOP DOCENTEN
Winkelwagen
Scroll naar boven