Hoe kun je zelf Japanse miso maken? Recept met video!
Wil je zelf thuis goede Japanse miso maken?
Dat is niet eenvoudig maar wel tof, wij gaan je helpen met dit top-recept voor miso van Meneer Wateetons!
Ingrediënten voor huisgemaakte miso
2/3 bonen naar keus en 1/3 kojirijst
Een theelepel ongepasteuriseerde miso (check de biologische winkel)
Zout (12% van gewicht van water + bonen)
Water
Meng de kojirijst met de sojabonen en stamp goed fijn.
Meng al stampende wat iets water tot het een dikkige saus is.
Voeg een frietseltje ongepasteuriseerde miso toe.
Weeg en meet het zout af, meng er doorheen.
Laat (liefst onder druk) minstens 6 tot 18 maanden rijpen op een warme plek.
Het kan ook 10 dagen bij 45-60 graden.
Meng regelmatig goed door.
• Wil je zelf voeding fermenteren als een baas?
• Wil je een constante en hoge kwaliteit?
• Wil je te gekke gerechten serveren aan je gasten?
• Wil je de wetenschap achter fermenteren leren kennen?
• Wil je zelf originele ingrediënten fermenteren?
• Wil je je eigen creativiteit gebruiken voor nieuwe recepten?
• Volg dan de driedaagse cursus fermenteren!
Wat kun jij zelf fermenteren na de cursus?
√ Groenten fermenteren zoals zuurkool, cortido, wortels, augurken en kimchi
√ Melk fermenteren tot yoghurt (villi, matsoni) of rauwmelkse karnemelk en roomboter
√ Zelf zuurdesem maken, waarmee je zuurdesembrood leert bakken
√ Bonen fermenteren tot Japanse miso en Indonesische tempeh
√ Azijn, balsamico en agrodolce maken
√ Zelf gezonde frisdrank fermenteren zoals komboecha en kefir
√ Vlees fermenteren tot gedroogde worst (en zelf worst maken)
√ Franse baquette bakken met zuurdesem
√ Zelf kaas maken
√ Tepache brouwen (ananasbier)
√ Fermenteren met Koji Kin
Fermentatie-video’s met Meneer Wateetons
Hoe kun je zelf yoghurt maken?
Hoe kun je zelf tempeh maken?
Hoe kun je zelf miso maken?
Hoe kun je zelf roomboter maken?
92 pagina's met Robert's recepten, geheimen, tips & tricks uit de kookcursussen en wijncursussen.