Kaas en wijn agenda
7 okt, 4, 18 nov & 25 nov (examen 13 jan ’25)
Uitverkocht!
17 okt, 14 & 28 nov, 12 dec 2024
Uitverkocht!
25 oktober, 8 & 22 november 2024
Uitverkocht!
10 december 2024 – Avond editie
Gaat door, laatste plekken!
24 en 31 mrt, 7 en 14 april 2025 (examen 19 mei)
DUIZENDEN CURSISTEN GINGEN JE VOOR
92 pagina's met Robert's recepten, geheimen, tips & tricks uit de kookcursussen en wijncursussen.
Kaas: bacteriën en schimmels
Ben jij een echte kaas- en wijn liefhebber? En ben je gek op lekker tafelen met je familie en vrienden? Maar zou je de kaas en wijn combinaties beter op elkaar aan willen laten sluiten? Of wil je gewoon meer van kaas weten? Wij begrijpen het en we gaan je helpen!
Inhoud
Schadelijke en onschadelijke micro-organismen
Welke schadelijke bacteriën zijn er dan bij zuivel, waar we voor moeten vrezen? Listeria komt voor in de grond en vooral bij sloten. De listeria is een bacterie die vooral gevaarlijk is voor zwangere vrouwen en mensen met sterk verminderde weerstand. Het kan bij de mens leiden tot listeriosis. Per jaar vallen er in Europa zo’n 250 doden. Dat lijkt veel, maar op 750 miljoen inwoners is dat 1 op de 3 miljoen. De bacterie overleeft vooral in zachte kazen. In harde boerenkazen wordt hij zelden aangetroffen. Ook in Roquefort (rauwe schapenmelk) schijnt de listeria niet voor te komen. In rauwmelkse kazen komt de bacterie evenveel voor als in gepasteuriseerde kazen. Ook al krijgt rauwmelks vaak de schuld.
Salmonella, door besmetting van het dier, overgedragen in de melk. Ook dit is een bacterie die te wijten is aan gebrekkige hygiëne. Hij kan diverse ziekteverschijnselen opleveren voor mensen met een lage weerstand. De incubatieperiode is 6 tot 48 uur.
E-coli is aantoonbaar bij de kazen d.m.v. een pekelbad. In de kaasindustrie levert deze bacterie niet al te veel problemen op. De bacterie komt voor in de dikke darm van zoogdieren en is nodig voor het verteren van voedsel. Op andere plekken kan hij gevaar opleveren, zeker in gemuteerde variant.
Risico’s, gatenkaas en roodflora
De kaas wordt, voor ze op de markt gebracht wordt, tegenwoordig op al deze bacteriën getest en nog regelmatig daarna. De aanwezigheid is dus vrijwel nimmer. Voor de zekerheid adviseren we de risicogroep geen zachte kazen te eten, ongeacht of ze rauwmelks of gepasteuriseerd zijn. In deze kazen vormt de zuurgraad het bestaansrecht voor listeria. Na 60 dagen is deze zuurgraad in harde en halfharde kazen veranderd (melksuikers worden melkzuren) en komt listeria niet meer voor. Door slechte hygiëne kunnen kazen ook foute smaken krijgen. Ze worden dan zepig, gistig of branderig.
Proprionzuurbacteriën hebben een belangrijke rol bij het maken van Emmentaler, Comté, en vergelijkbare kazen. Ze maken propionzuur aan en koolstofdioxide, dat laatste zorgt voor de gaten in de kaas. Bij Leerdammer wordt de proprionzuurbacterie toegevoegd aan gesteriliseerde melk, voor de mooie gaatjes. Roodbacterie-kazen zijn sterk afhankelijk van de bacteriën als Brevibacterium, Linens en de Coryne-bacterie. Deze zorgt voor de rode kleur en onmiskenbare geur.
De bacteriën worden van buitenaf op de kaas aangebracht door bijvoorbeeld wassen. Roodschimmelkazen bestaan dus niet. De naam roodbacterie schrikt af, een mooiere naam is roodflora-kaas of roodkorst-kaas. De link die veel mensen leggen naar voeten is niet toevallig: onze Linens is familie van de Brevibacterium epidermis, die ruim vertegenwoordigd is in de microflora van de voet. Leuk feit: muggen worden door deze stof aangetrokken. En ja, uit onderzoek blijkt dat muggen dus ook gek zijn op roodflora-kaas…
Topdocenten
Effectiviteit
Exponentiële groei
Skills verbeteren
Toepasbaarheid
Witschimmel en blauwschimmel kaas
Witschimmelkazen zijn er in allerlei maten en soorten. Schimmels zijn vaak van het soort Penicillium candidum ofwel Penicillium Camemberti en Penicillium Caseicolum. Bekende blauwe schimmels zijn de Penicillium Roqueforti uit Roquefort en Stilton, Penicillium glaucum in Gorgonzola. Schimmel wordt in poeder of vloeibare vorm aan de wrongel toegevoegd. Ze wordt er bij kwaliteitskazen nooit met naalden ingebracht, deze naalden worden gebruikt om zuurstof in de kaas te brengen waardoor ze sneller groeien. Niet aan alle blauwschimmelkazen wordt schimmel toegevoegd, aan Cabrales bijvoorbeeld niet. Stilton wordt eerst 4 à 5 weken gerijpt, voordat deze worden gespietst. Topproducenten als Neals Yard wacht hier zelfs 8 weken mee.
De schimmels van gepasteuriseerde witschimmelkazen hebben geen vijanden. Ze kunnen binnen een week verpakt en verkocht worden. Bij Brie de Meaux vecht de melkzuurbacteriën eerst tegen de schimmel, dit duurt dus langer. De witschimmel wordt ook onevenmatig verdeeld over de kaas. De wrongel van Brie de Melun rijpt 1 dag op 33 ºC, waardoor er nog meer melkzuurbacteriën zijn. Brie de Melun heeft dus minder witschimmels en meer roze plekken.
Alle cursussen die ik bij Robert gedaan heb zijn top.
Doen!
Na de broodcursus ook de fermentatiecursus gedaan. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik genoten heb. Inspiratie, leerzaam, vakkundig en gezellig. Een aanrader!
Inspirerende cursus! Ik heb aardig wat ervaring met het maken van pasta en het koken van risotto, maar ik heb van de cursus veel meer geleerd dan verwacht.
Superleuke cursus en lekker veel info om na te lezen. Een mooie investering in mezelf!
De cursussen zijn goed verzorgd, op niveau maar ook toegankelijk. Opgewekt gebracht door de enthousiaste docenten.
Hulde Robert!
Pas heb ik de samen met m'n moeder de theecursus gevolgd. Leerzaam en supergezellig! Mariëlla Erkens en Robert Verweij zijn TOP!
Met veel plezierl diverse cursussen gevolgd bij TeesT. Pizza, brood, vlees, pasta en sushi. Altijd verzorgd door een "vakidioot" met humor, waardoor de cursussen behalve zeer leerzaam ook mega leuk zijn. Aanrader!
Al twee keer een cursus gevolgd! Leuk en leerzaam met humor en de beste begeleiders op hun vakgebied!
MEEDOEN = MEER VAN KAAS EN WIJN GENIETEN
Wat kun je na de gezellige kaas en wijn proeverij?
√ Je kunt goede combinaties maken doordat je begrijpt wat er gebeurt
√ Je begrijpt welke combinaties wel werken en welke niet
√ Je kunt een kloppend kaasplateau maken met de juiste volgorde
√ Je leert interessante nieuwe kazen en wijnen kennen
√ Je begrijpt waarom Port en rode wijn vaak niet zo’n goede keus zijn bij kaas
√ Gasten verwennen met kloppende kaas/wijn combinaties op hoog niveau
Links met meer info over kaas en wijn
Hoe kun je wijn en kaas combineren?
Wijn en spijs tips: kaas combineren met wijn
Workshop kaas & wijn combineren met chef-kok
17 tips voor een geslaagd kaasplateau
Kaasproductie: geschiedenis en de plaats
4 dagen kaas en wijn cursus met Betty Koster
Het kaas & wijn proefformulier
Hoe werkt kaas serveren en het kaasplateau?
Hoe kun je beter kaas kopen, snijden & bewaren
4 avonden wijn en spijs cursus met vinoloog
Kaasproductie: het vee en het voer
Bacteriën en schimmels bij kaas
In de kaasmakerij: kaas maken
Column: “Restaurant Fromage”
Het kaas woordenboek
Kaas: korst en rijping
Kazen per land
MEEDOEN = ALTIJD PERFECTE COMBINATIES