Sushi: wat is het en hoe eet je sushi?

Inhoud

Sushi: een kunstvorm op je bord

Sushi is een Japans gerecht dat bestaat uit kleverige rijst op smaak gebracht met azijn, vaak gecombineerd met ingrediënten zoals vis, groenten of ei. De vis kan rauw of bereid zijn, bijvoorbeeld gemarineerd of gegrild, en alleen zeevis wordt gebruikt vanwege mogelijke parasieten in zoetwatervis. Zeewier (nori) wordt vaak gebruikt om sushi te omwikkelen. Sushi wordt gegeten met de hand of eetstokjes, gedipt in sojasaus (optioneel met wasabi), waarbij alleen de vis in de saus wordt gedipt om de rijst intact te houden.

 

Geschiedenis

De oorsprong van sushi ligt in de conservering van vis door het te laten fermenteren met rijst. Later, tijdens de Edoperiode, ontstond de huidige vorm, met verse vis. Tijdens deze periode werd men kapitaalkrachtiger en kon men zich de zeer verse vis veroorloven die voor het bereiden van sushi nodig is.

 

Supplementen

Sushi kan naar smaak worden gedoopt in sojasaus die in Japan bij vrijwel elk gerecht wordt geserveerd. Als bijgerecht wordt meestal gari geserveerd, dunne plakjes ingemaakte gember. De gember is vaak felroze of beige van kleur en dient om het palet schoon te maken zodat u de volgende sushi weer goed kan proeven. Verder kunt u op uw bord vaak daikon vinden, ingemaakte rettich, een groente die qua smaak vergelijkbaar is met radijs. De daikon is meestal ingemaakt en heeft dan een felgele kleur. Sushi wordt meestal op smaak gebracht met pasta van wasabi, een zeer scherpe, op mierikswortel gelijkende groene mosterd-achtige pasta. In Japan vraagt men soms aan buitenlanders of zij wel wasabi willen gebruiken omdat de smaak zeer krachtig kan zijn.

Hoe eet je sushi?

Sushi kan in Japan op verschillende manieren worden gegeten. In restaurants wordt vaak een kant-en-klare set sushigerechten besteld, met plastic voorbeelden van de gerechten in de etalage om de keuze te vergemakkelijken. In sushibars zitten gasten rond een lopende band waar koks de sushi klaarmaken en op bordjes plaatsen. De kleur van de bordjes geeft de prijs aan. Voor een snelle hap kan sushi ook in afhaalbakjes worden gegeten, bijvoorbeeld in de trein. Traditioneel wordt sushi met de hand gegeten, hoewel stokjes ook gebruikelijk zijn. Japanners eten sushi vaak in één hap, terwijl westerlingen deze vaak afhappen. Bij sushi wordt meestal groene thee gedronken, vaak gratis in Japan. Bier is ook populair, en warme sake wordt soms vooraf genuttigd. Het drinken van sake bij sushi wordt minder gebruikelijk geacht, omdat beide van rijst zijn gemaakt, wat als dubbelop wordt gezien.

 

Hoe te eten met eetstokjes

Als u niet vertrouwd bent met eetstokjes, kan het een uitdaging zijn, maar met oefening wordt het een genot. Gebruik houten eetstokjes, deel ze in de helft en houd ze vast alsof u twee potloden vasthoudt. Laat één stok rusten tussen uw wijs- en middelvinger en de ander tussen uw middel- en ringvinger. Bekijk hoe anderen de stokjes gebruiken om dit te leren. Bij het eten van soep houdt u de kom in één hand en drinkt u van de rand. Eetstokjes kunnen worden gebruikt om kleine stukjes tahoe of zeewier uit de soep te halen. Voor noedels wisselt u tussen het oppakken van beetgrootte porties met stokjes en het opheffen van de kom om de bouillon te drinken. Slurpen is in Japan een teken van goede eetlust en wordt als volkomen normaal beschouwd.

Japans koken: Sushi & sashimi

Sushi eten is leuk en lekker, maar zelf sushi maken is nog gaver! Dan helpt het wel om de juiste informatie en skills te hebben natuurlijk…
19 sushi recepten van Meesterkok Eddy!
Sushi rijst koken: het ultieme recept
Gratis online kookworkshop over sashimi
De cursus over sushi maken met Meesterkok Eddy
Soorten sushi vormen en 19 handige tips voor sushi
Welke vissen kun je gebruiken voor sushi?
Sushi basiskennis
De online cursus over sushi maken
Het gratis sushi kennis pakket

Nu gratis: TeesT magazine!

92 pagina's met Robert's recepten, geheimen, tips & tricks uit de kookcursussen en wijncursussen.

SUSHI cursus agenda

21
MRT
Kookcursus “SushiMeesters” te Woerden
21 maart 2025
22
MRT
Kookcursus “SushiMeesters” te Woerden
22 maart 2025
Gaat door, laatste plekken!
16
MEI
Kookcursus “SushiMeesters” te Woerden
16 mei 2025
17
MEI
Kookcursus “SushiMeesters” te Woerden
17 mei 2025
07
NOV
Kookcursus “SushiMeesters” te Woerden
7 november 2025
08
NOV
Kookcursus “SushiMeesters” te Woerden
8 november 2025
12
DEC
Kookcursus “SushiMeesters” te Woerden
12 december 2025
13
DEC
Kookcursus “SushiMeesters” te Woerden
13 december 2025
Mail me de nieuwe sushi data
Exclusief kennispakket “Super Sushi Maken” (tijdelijk gratis!)
Winkelwagen
Scroll naar boven