Jij gaat superlekkere thee zetten met deze 9 tips!
Inhoud
Theesommelier Mariëlla Erkens helpt restaurants en consumenten betere thee zetten: doe er je voordeel mee!
Welk water voor thee?
Thee is 99% water. Voor een optimale smaak moet dat water dus zo goed mogelijk zijn.
Maar wat is zo goed mogelijk water voor thee?
Zacht, vers water: met zeer weinig droogrest en een juiste Ph.
Er zijn een aantal bronwaters die daar aan voldoen.
Je kunt ook zelf gefilterd water gebruiken met een zeer goed waterfilter.
Absolute don’ts in de horeca: theewater uit de espressomachine halen!
Welke temperatuur voor welke thee?
Net als tijd en beweging bepaalt temperatuur de extractie.
Net als bij bouillon trekken, koffie zetten of wijn maken.
Voorkeuren verschillen natuurlijk, maar onderstaande temperaturen kun je als uitgangspunt nemen.
Witte thee: 80 C
Gele thee: 80 C
Oolong thee: 85 – 100 C
Post-gefermenteerde thee (Pu Er): 100 C
Welke trektijd voor thee?
Langere trektijd geeft meer extractie.
Bij een hoger percentage thee kun je dus korter thee trekken en vice versa.
Als uitgangspunt met de westerse methode van thee maken, bijvoorbeeld:
Witte thee: 2 à 3 minuten
Gele thee: 2 à 2,5 minuten
Oolong thee: 2 à 2,5 minuten
Post-gefermenteerde thee (Pu Er): 2 à 2,5 minuten
(De Oosterse methode behandelen we op de cursus)
Welke dosering voor thee?
Ook dit is van vele factoren afhankelijk.
Begin maar met 10 gram thee per liter water en ga dan experimenteren met tijden.
Veel theeën kun je 2 of 3 keer zetten, wat de kostprijs verlaagt.
Geniet van je thee!
Robert & Mariëlla van de theecursus
Thee informatie
Hier vind je meer informatie over thee en thee zetten:
Over water, thee, dosering en trektijden van thee
Thee proeverij & workshops met Mariëlla Erkens
2 daagse thee cursus met onze theesommelier
Leer online alles over thee met Mariëlla Erkens
Gratis thee kennis pakket t.w.v. 35 euro!