Hoe kook je "no waste"? Check de 25 duurzame kooktips van TeesT!
Tip 1: bewaar bouillon-bruikbare restjes zoals wortelschillen, bleekselderijblaadjes, kippenbotjes en kontjes ui in je vriezer. Elke paar weken heb je zo een grote pan verse bouillon: gratis en maar 5 minuten werk!
Tip 2: als je een levende azijn hebt, maak je van al je restjes wijn heerlijke azijn. Gratis en leuk!
Tip 3: bewaar restjes brood buiten de zak op een droge plek. Even vermalen voor gratis en gezonder (volkoren!) paneermeel of bind er eenvoudig saus en soep mee!
Tip 4: kook aardappels en rijst voortaan in dubbele hoeveelheden. Binnen 3 dagen kun je dan veel sneller aardappelpuree, nasi, gebakken aardappels of rijstepap maken met minder energie!
Tip 5: fermenteer groenten die dreigen over te blijven. Met een beetje water en 2% zout ben je klaar in 5 minuten!
Tip 6: je kunt overal soep van maken. Groenten, aardappels, rijst, pasta, oud brood. En van al bereidde ingrediënten kun je zelfs heel snel soep maken! De blender is je vriend…
Tip 7: heb je rijst over? In de koelkast ermee! Morgen kun je er salade, pap, kroepoek, soep, nasi of risottokoekjes mee maken!
Tip 8: veel kruiden, groenten en fruit kun je extreem lang bewaren in (zelfgemaakte) azijn. Kersen in rode wijnazijn, venkel-dille-azijn…
Tip 9: je hoeft bijna niets weg te gooien van blaadjes die aan groenten zitten: vooral venkel-toppen en bleekselderijblaadjes zijn heerlijk!T
Tip 10: heb je aardappels over? In de koelkast ermee! Morgen kun je er salade, soep, puree of gebakken aardappelen mee maken!
Tip 11: koop een hele kip! 2 personen kunnen er 3 dagen van eten. Filets, bouten en heerlijke kippensoep.
Tip 12: minder weggooien begint met minder inkopen. We gaan in Nederland echt niet met honger naar bed. Echt niet.
Tip 13: zorg voor een “ijzeren voorraad” zodat je minder vaak naar de supermarkt hoeft. Met wat rijst, eieren, pasta, kruiden, bliktomaten of wraps kun je al je kliekjes omtoveren in een maaltijd.
Tip 14: plan je menu een paar dagen van tevoren. Zo doe je minder vaak boodschappen en kun je ingrediënten combineren. Een weekmenu is ideaal en makkelijk te herhalen.
Tip 15: een boodschappenlijstje zorgt voor minder impulsaankopen en minder waste door teveel kopen. Planning = key.
Tip 16: een product over de THT-datum hoef je niet altijd weg te gooien. Hoe langer het houdbaar is, hoe langer het over de datum mag. Vis dus bijna nooit, maar blikken makkelijk een jaar. Bij twijfel: ruiken!
Tip 17: hygiëne = houdbaarheid. Wie vingers in zakjes geraspte kaas stopt, kan het sneller weggooien. Zonde!
Tip 18: koop een vacumeerapparaat! Fantastisch voor sous vide koken, maar ook om eten veel langer goed te houden en mooier in te vriezen.
Tip 19: hoe kouder je koelkast, hoe houdbaarder je eten. En meet hem eens na: veel koelkasten zijn in de praktijk zo’n 8 °C.
Tip 20: kweek zelf groenten! Zo gebruik je alleen wat je nodig hebt waardoor je nooit groenten hoeft weg te gooien.
92 pagina's met Robert's recepten, geheimen, tips & tricks uit de kookcursussen en wijncursussen.
Tip 21: leg alles in je koelkast op de juiste plek. Sommige koelkasten zijn bovenin juist heel koud, andere onderin. Tomaten, komkommer, wortel, ui en paprika gaan niet in de koeling.
Tip 22: kookvocht kun je heel vaak hergebruiken. Om nog iets te koken of als basis voor soep. Er zit al gratis smaak, zout en warmte in!
Tip 23: zet kruiden in je tuin! De meeste zijn meerjarig waardoor je nooit meer tijm, rozemarijn, salie of laurier hoeft te kopen. Scheelt veel geld!
Tip 24: stronken zijn geniaal! Van bloemkool en bijvoorbeeld, heerlijk om te wokken of fermenteren. En de witlofstronk is tegenwoordig ook lekker.
Tip 25: van veel kliekjes kun je olie maken. Sinaasappelolie, kruidenolie, venkelolie, knoflookolie, peperolie, enz. Na verhitting ook superlang houdbaar!
KOOKCURSUS AGENDA
23 november 2024 – Middag editie
Uitverkocht!
12 april 2025 – Middag editie
Gaat door, laatste plekken!